Olejek cedrowy

Olejek cedrowy jest nie do podrobienia. Okazuje się, że jako jeden z nielicznych olejów eterycznych, nie ma on żadnego zamiennika a jego skład nie jest nawet zbliżony do innej substancji tego rodzaju. Ogromną zaletą jest natomiast fakt, iż nie istnieją praktycznie żadne przeciwwskazania względem jego stosowania. To jeden z najbardziej bezpiecznych olejków, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych ani niechcianych powikłań, nie można go również przedawkować.

To jednak nie jedyne zalety olejku cedrowego. Cieszy się on tak ogromną popularnością głównie ze względu na swoje właściwości – tak te pielęgnacyjno-kosmetyczne jak i lecznicze.

Pochodzenie

Sam olejek cedrowy pozyskuje się z drzewa cedrowego. To iglak, z gatunku długożyjących drzew sosnowych – średnio drzewa te żyją 350 lat natomiast zdarzają się przypadki żywotności dochodzącej do nawet 800 lat. Cedr naturalnie porasta w Rosji, Japonii, Chinach, Korei czy Ameryce Północnej. Trzeba przyznać, że drzewo jest rzeczywiście wyjątkowe – może wzrosnąć na wysokość nawet 40 metrów a jego średnica może wynieść nawet 2 metry.

Ciekawostką jest fakt, iż olejek cedrowy wyrabia się z orzeszków, jakie pojawiają się w okresie kwitnienia, na górnej części drzewa. Owoce tego typu wyrastają raz na 2 lata natomiast zbiory są realizowane tylko raz na 5 lat.

Jak pozyskuje się olejek cedrowy?

Istnieją dwie metody, dzięki którym z orzeszków cedrowych wytłaczany jest olejek. To metoda na zimno oraz na ciepło. Olejek wyrabiany pierwszą metodą wykorzystuje się przede wszystkim w medycynie chociaż ceniony jest też za delikatny, orzechowy smak i przyjemny, bursztynowy kolor. Ten, który tłoczy się na ciepło, znajduje najczęściej zastosowanie w kosmetyce oraz przemyśle perfumeryjnym.

Co zawiera olejek cedrowy?

Olejek cedrowy to bogactwo witamin i minerałów, z których mogą korzystać zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Co więcej, wszystkie jego składniki są nie tylko akceptowane przez ludzka skórę, ale także doskonale wchłaniane. Orzeszki cedrowe, z których powstaje olejek zawierają głównie witaminę B oraz D a witaminy E jest w nich więcej niż w oliwie z oliwek czy oleju kokosowym. To również bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy F, której jest tu więcej niż w oleju z ryb.

Właściwości olejku cedrowego

Udowodniono, że regularne spożywanie oleju cedrowego korzystnie wpływa na jakość krwi. Sam olej skutecznie obniża cholesterol, dzięki czemu zapobiega zmianom miażdżycowym. Walory dostrzega się także, patrząc na budowanie odporności całego organizmu, jak również normalizację ośrodkowego układu nerwowego i układu oddechowego. Kobiety karmiące powinny zażywać go ze względu na pobudzanie laktacji.

Sami medycy, zwracają zaś uwagę na korzyści lecznicze, jakie wynikają ze stosowania olejku cedrowego. Zwalcza on grypę, pomaga e leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego i metabolizmu. Dermatolodzy polecają go w walce z łuszczycą, alergią skórną czy łysieniem zaś proktolodzy włączają olejek cedrowy do terapii, której celem jest wyleczenie hemoroidów.

Olejek cedrowy często stosowany jest też w kosmetyce – nawilża skórę suchą, wygładza zmarszczki, oczyszcza i chroni. Właśnie dlatego, na bazie olejku cedrowego tworzone są kremy, balsamy, maski i serum.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *