Podstawowy strój kucharza

Praca kucharza to nie tylko komponowanie ze sobą poszczególnych składników spożywczych w celu przyrządzenia smakowitego dania. Jego wszelkie czynności zawodowe musza być wykonywane przede wszystkim zgodnie z przepisami BHP. Pamiętajmy, że to nierzadko jedyna osoba zatrudniona w lokalu gastronomicznym, która ma bezpośrednią styczność z serwowanymi tam potrawami.

Właśnie dlatego tak ważny jest jego ubiór. Nie tylko schludny i czysty, ale również ochronny. Prawidłowy strój kucharza składa się z płóciennego fartucha, białej zapaski oraz czepka, którego zadaniem jest przytrzymywanie włosów. Nieco inaczej będzie wyglądać ubiór szefa kuchni, który gotuje przed publicznością – coraz bardziej są przecież popularne lokale, w których odbywają się kulinarne pokazy. Są one nie tylko atrakcją dla przybyłych gości, ale dają też pewność dostarczenia dania świeżego, przygotowanego z najlepszej jakości produktów. W takim wypadku przyda się strój oficjalny, można nawet powiedzieć, że wizytowy, ale nadal charakterystyczny dla kucharza.

Nierzadko w takich sytuacjach są wypożyczalnie ubioru. Te profesjonalne można znaleźć pod hasłem „ubiór gastronomiczny wynajem warszawa”. Nie chodzi nam przecież o strój kostiumowy, ale fachowe ubranie dla osoby, która będzie gotować w restauracji.

,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *